Ovocný čaj s mlékem

Typická specialita pro Brity, která se rozšířila doslova do celého světa

Ovocný čaj, do kterého si přidáte trochu medu, to je v našich zeměpisných šířkách celkem běžná záležitost. Nejtradičnější a pro někoho jistě i nejpodivnější zvyklost evropského kontinentu je však ovocný čaj s mlékem, který je doma hlavně ve Velké Británii. Čaj údajně přišel na svět velkou náhodou, do kotlíku s horkou vodou spadlo v Asii pár lístků z jistého stromu. Nápoj zachutnal všem a jeho příprava zdomácněla kromě asijského kontinentu i jinde…

Každý šálek je unikátem, neexistuje jediný recept – i proto je ovocný čaj s mlékem oblíbený

Co připravený šálek, to jedinečný chuťový zážitek. V naší zemi je největší koncentrace čajoven na světě, jak tvrdí dostupné údaje, tudíž si můžeme klidnou chvilku nad lahodným nápojem dopřát prakticky v každém malém městě. V Evropě začali s ovocným čajem s mlékem Britové, někteří znalci historie usuzují, že podobný zvyk vlastně přejali od mongolských kočovníků. Chuť zeleného čaje totiž byla pro Evropany původně trochu svíravá, cílem pak bylo ji zjemnit. Číňané pak mají ve zvyku nalévat při čajovém obřadu do misek nejprve trochu mléka, protože porcelán by jinak mohl snadno prasknout.

Moderní vědci mají jasno, nejprve patří do šálku mléko, čaj přijde na řadu až později

Ovocný čaj s mlékem ve Velké Británii má svá pevně daná pravidla, jak ale ukázal výzkum tamních vědců z přelomu tisíciletí, zavedená struktura by se měla trochu opravit. Perfektní čaj se podle nich připraví jednoduše – trochu mléka do šálku, až poté se přidá samotný čaj. S tím by jistě nesouhlasil autor populárního románu 1984 George Orwell a spoustu dalších britských tradicionalistů. Ovšem, to je jediná změna, ke které by fundovaní vědci přistoupili. Co měkká voda, tři minuty louhování, pití čaje po malých doušcích při teplotě kolem šedesáti stupňů Celsia? Tyto tradiční způsoby zjevně nelze napadnout.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *